2021. május - MGYKPM

gravírozás
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Iroda > Elnökségi ülések
2021. májusi elnökségi ülés MGYKPM
BESZÁMOLÓ AZ MGYK PEST MEGYEI SZERVEZETÉNEK MÁJUSI ELNÖKSÉGI ÜLÉSÉRŐL
Az MGYK Pest Megyei elnöksége dr. Nagy Vilmos elnök vezetésével 2021. május 19-én videokonferencia keretében tartotta soron következő ülését.
A jegyzőkönyvvezető és jegyzőkönyv-hitelesítők megválasztása, majd a napirend elfogadása után Nagy Vilmos elnök tartotta meg tájékoztatóját a következő témákban:
Elsőként a megjelent kisboltos pályázat rendeletről esett szó. A kisboltok részére a módszertani ajánlás kidolgozásra került, és elkészült a szerződés minta is, ami több on-line felületen megjelent: Országos Kamara, Kormányzati portálok. Ez alapján a támogatásban részesülő kisboltnak a 30 km-en belül lévő gyógyszertárral kell szerződnie. A biztonságos gyógyszerszállítás (zárt forgalmazási lánc) / tárolás betartás kötelező.
Másodikként az Országos Elnökség ülésének témáit ismertette.
 1. Egy olyan cég kereste mag a kamarát, amely mesterséges intelligencia (MI) fejlesztésével foglalkozik, és a gyógyszertári készletezésre tervezett programjukkal jelentős forgalomnövekedést ígérnek.
 2. 2021-ben a MediaWorks-szel együttműködve a kamara komoly megjelenési felületeket kap, ahol szakmai sorozatok, interjúk, gyógyszerészi tanácsadás jelenhet meg, ezáltal is növelve a szakma presztízsét a lakosság körében.
 3. Az új Vezetőképző (Táltosképző 3.0) programról is történt egyeztetés, ahol 6 hónapon keresztül havi 1 alkalommal találkozhatnak a 35 évnél fiatalabb kamarai tagok, akik elkötelezettek a kamara jelenlegi céljai mellett. 3 pilléren alapszik a képzés: vezetői készégek fejlesztése, MGYK jelenlegi tevékenységének megismertetése, egyéb szereplők megismerése (MOK-MGYK, OGYÉI, NEAK, nagykereskedői szempontok).
 4. EESZT-ben Kiss András főosztályvezető úrral folyamatos az egyeztetés a készülő gyógyszertári informatikai rendszerről.
 5. Metronic nevű céggel elindult egy egyeztetés (inzulinpumpa forgalmazója), mert olyannyira megnövekedett az inzulinpumpa kereslete, hogy kellene most már gyógyszertárakon keresztül is forgalmazni, mert máshogy nem tudják ellátni a piacot. Az elvi támogatást megkapták a kamarától, de a részletek kidolgozásra várnak.
 6. Bács-Kiskun megye miniszimpóziumot rendezett 70-80 tag részvételével, on-line előadás volt. Érdemes meggondolni, hogy a Pest Megyei Kamarának szükséges-e ilyet tartani.
 7. GYÉI főigazgatójával egyeztetés történt egy budapesti on-line kereskedelemmel foglalkozó gyógyszertár kapcsán. A csomagküldéssel kapcsolatos szabályozást főigazgató úrral is végig kell beszélni, hogy ne fordulhasson elő rendszeresen szabálytalan gyakorlat. A kamara részéről 3 levél született (EMMI, ITM, OGYÉI) az országos elnökség határozata alapján – a kamara elvárja a címzettektől, hogy a megfelelő lépéseket tegyék meg és a szabályos működést tartassák be.
 8. Tiszti Főgyógyszerész úrnak elküldésre került egy levél, hogy a legrövidebb időn belül tegye lehetővé azt, hogy ha a személy kéri, akkor a gyógyszerészi gondozáshoz hasonló tevékenységet folytathasson majd a gyógyszerész a covid tesztekkel kapcsolatban (önellenőrzés segítése).
 9. A kamara országos szervezete tervezi egy 50-60 fő befogadásra alkalmas továbbképző központ megvalósításának lehetőségét (a saját székházban, a nagy tárgyaló bővítésével, vagy a kis tárgyaló egybenyitásával kialakítani egy 50-60 fős továbbképző helyszínt).
 10. A Kormány és a MAGYOSZ közös egyeztetésének eredménye: kötelező készletezés bizonyos termékekre, a magyar gyógyszerek penetrációjának növelése érdekében - a kamara nem támogatja a kötelező készletezést.
 11. MGYK-Vodafone együttműködési szerződés megújításra került:
  1. most már üzleti vállalkozás is szerződhet
  2. tv és internet előfizetést is be lehet venni
  3. üzleti csomagban akár 2 SIM kártya is kérhető, amik között megosztható a net
  4. többfajta előfizetés van magánszemélyként és üzletiként
 12. Kormányzati egyeztetések zajlanak a szolgálati díj módosításáról, valamint a közfinanszírozott gyógyszerek kiskereskedelmi árrésrendszerének módosításáról
 13. A 201. június 9-én megrendezésre kerülő patikanap sajnos a járványhelyzet miatt ismét on-line térbe kerül. Kisfilmek készülnek a nagyközönség részére, egy a lakosságnak, egy a szakmának. Mindkettő a gyógyszerész szakma helytállását mutatja majd be, és a kollégák önbecsülését hivatottak majd helyreállítani.
 14. Az állami gyógyszertári szofverről is szó esett, a jelenlegi tervek alapján őszre várható a pilot szakasz ütemezése.
 15. A Viridis Pharma egy új raktártechnológiát mutatott be, és ezzel párhuzamosan Budapest és Pest megyében szeretne új patikalátogatót foglalkoztatni.
 16. Szó esett a Heves megyei kamara kezdeményezéséről, mely szerint egy piackutatás keretein belül mérnék fel a gyógyszerész szakma megítélését.
 17. Az irodai státuszok véglegesítésre kerültek, így a Pest Megyei irodában június 1-től 6 órás irodavezető, mellette pedig 4 órás irodai alkalmazott dolgozik.
 18. A tagdíjbefizetések megtörténtek, jelenleg a számlázás folyamata zajlik, a gyógyszertárak folyamatosan kapják meg e-mailen az elkészült számlákat.
 19. Az irodafelújítás megbeszélése már 2 nappal korábban, a Pest Megyei informális Küldöttgyűlés on-line fórumán elkezdődött, ahol a beérkezett ajánlatokat, terveket ismertették a küldöttekkel, illetve a költségeket is elfogadták a küldöttek. A teljes körű felújítás magába foglalja a fűtés korszerűsítést, a nyílászárók felújítását, és egy 50 fő befogadására alkalmas konferenciaterem kialakítását is. A számítógépes eszközök és az internetes hálózat is korszerűbb lesz.
Az elnök beszámolója után szó esett a tagdíjrendszer módosításáról, ezzel kapcsolatban a Pest Megyei Szervezet elnöksége megfogalmazta álláspontját, és azt továbbította a kamara országos vezetése felé.
Az iroda felújítása is folyamatban van, elkészült a statikai szakvélemény, az átépítés tervei és a belsőépítész tervei is bemutatásra kerültek.
A megyei díjak június elején átadásra kerülnek, a díjazottakról június közepén lehet majd olvasni a honlapon.

Addig is jó munkát kívánunk mindenkinek!
dr. Fekete Enikő
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz