A plaket alkotójának gondolata - MGYKPM

gravírozás
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

FONTOS > Laudáció PMKD 2020.
 
A művész inspirációja a plakett megtervezéséhez és kivitelezéséhez

 
Bizonyított tény, hogy a kéz és az ujjak jóval nagyobb agyterületekkel mutatnak kapcsolatot, mint jó pár szervünk, vagy ahogy azt gondolnánk! Az ujjhegyek több millió idegsejtje nemcsak a külső környezet érzékelését fogja, hanem az agyunkkal kialakított kommunikációs csatornán keresztül érzelmeket generál, érzelmeket alakít ki! Ennek az egyik legelső jele a kézfogás. Gondoljunk bele, hogy amikor az újszülött gyermek megfogja anyja ujját, önkénytelenül kapszkodik, fogódzót keres a világgal. Micsoda érzelmeket vált ki ez a pici mozdulat… Életünk folyamán számtalanszor fogják a kezünket, és ami a legfantasztikusabb, hogy mi is fogjuk mások kezét, legyen az gyermekünk, testvérünk, szüleink, barátaink vagy embertársaink. Időskorúak, betegségben szenvedők, vagy haldoklók kezének megfogása többet jelent sokszor bármilyen gyógyszernél.
Ennek a szimbolikája könyveket tölthetne meg, és írtak is már róla sokat, én is ezért választottam ezt az egyszerű, mégis rengeteg gondolatot megmozdító motívumot: A SEGÍTŐ KEZET.
A másik szimbólum mindenki számára ismert. Aszlépiosz lánya, Hügieia az egészség, a tisztaság és a közegészségügy istennőjének atributuma, a serlegen felkúszó kígyó. A kígyó a bőrét folyton levedlő, újjáéledő élet szimbóluma!
Ez a megújulás, ez a kézfogásban rejlő életerő inspirált a díj megtervezésénél és készítésénél!
Mindenkinek kívánok megújulást, kirobbanó életigenlést és a segítségnyújtásban rendeteg örömöt!
 
Köszönöm a megbízást, és a figyelmet!
 
Üdvözlettel:
 
Köles Vazul, ötvös, iparművész, a Vágtázó Halottkémek zenekar üstdobosa
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz