A választásról - MGYKPM

gravírozás
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Archív
A választásról
Tisztelt Kolléganő!  Tisztelt Kolléga Úr!
2019. december 7-én befejeződött a kamarai tisztújítás
---------------------------O---------------------------
Előzmények:
2019. október 30-án megtartottuk a megyei tisztújító küldöttgyűlést melyen 32 küldött vett részt (68,08%), így eredményes volt.
A küldöttek megválasztották az országos küldötteket és az új megyei tisztikart.
---------------------------O---------------------------
A 2019. október 8-án lezárult a választási közgyűlésünk második fordulója, mely eredményes és érvényes volt!
Köszönet minden a választásban eddig aktívan résztvevő Kolléganőnek és Kollégának!
---------------------------O---------------------------
A 2019. évi kamarai tisztújító választás menete a következő volt:  
A kamarai tisztújítás alulról építkezik. Először a teljes tagságnak van lehetősége megválasztani a területi (megyei) küldötteket (első forduló), akik a későbbiekben képviselik és felügyelik a tagság akaratának, véleményének megfelelően a területi szervezet munkáját. A második fordulóban a területi küldöttek választják meg egyrészről a megyei tisztségviselőket (elnököket, tagokat) és az országos küldötteket, akik a továbbiakban a területi szervezetet képviselik az országos küldöttközgyüléseken. Az első küldöttközgyűlésen kerül sor az országos tisztségviselők és tagok megválasztására (harmadik forduló), ami után befejeződik a tisztújítás, és feláll a Kamara új vezetése.
 
Jelölt lehet bármelyik feladatra bármelyik kamarai tag az összes fordulóban. Jelölni a területi küldöttekre minden kamarai tag jelölhet. A területi tisztségekre, testületi tagságra és az országos küldöttekre a területi küldöttek, az országos tisztségekre és testületi tagságra pedig az országos küldöttek tehetnek jelölést. Ebből látható, hogy az első forduló (területi küldöttek megválasztása) milyen fontos, és miért szeretnénk ebben a fordulóban minél szélesebb körben a tagság számára biztosítani a szavazás lehetőségét. Ezért választottuk a választási időszak nem egyszerű megoldását.
 
Amennyiben az első fordulóban a választási időszak eredménytelen lenne (érvényességi küszöb a tagok 25%-a - 236 fő), úgy ezt a fordulót meg kell ismételnünk (másodjára az érvényességi küszöb: 10% - 94 fő), melyre a szeptemberi Választási Időszakot követően legkorábban 15 nap elteltével kerülhet sor.
 
Az Alapszabály Választási Szabályzata II. fejezetének 3. rendelkezése szerint az MGYK PMSZ választói névjegyzéke kifüggesztésre került szerint augusztus 2-án a megyei szervezet irodájában. A névjegyzék a megyei irodában öt napon keresztül meg lehetett tekinteni, illetve az MGYK Országos Szervezete és az MGYK PMSZ honlapjára is ebben az időszakban fel lett téve. Amennyiben a választói névjegyzékkel kapcsolatban észrevétele volt bárkinek (pl. ha valaki tévesen került a listára, illetve abból kimaradt), lehetősége volt azt észrevételezni a TVB-nél.
 
A jelölt állítás rendben megtörtént, és 53 fő azt el is fogadta a 144 jelölt közül.
Az első választási időszak 2019. szeptember 10-én lezárult a választási közgyűlésünk első időszaka, melyben a résztvevők száma nem érte el a szükséges minimum 25%-t (résztvevők száma 172 fő = 17,75% volt), így a választás első fordulója eredménytelenül zárult. Köszönjük az első körben résztevevőknek a szavazást, ismételten számítunk rájuk a második fordulóban is. Akik eddig nem tudtak élni szavazati jogukkal, kérjük a második fordulóban jöjjenek el a szakma jövője érdekében!

Nincsen megfelelő érdekvédelem, ha négyévente legalább egyszer 10 percet vagy akár fél napot nem szánunk a szakmánk jövőjére. Akik a Kamarában társadalmi munkában folyamatosan dolgoznak értünk, nem tudhatják a biztosan, hogy mi minden foglalkoztatja a hétköznap résztvevőit, ha azt nem mondják el nekik. Mindíg vannak, akik tesznek a közösségért, és mindíg vannak akik nem. És sajnos vannak olyanok is, akik ellenünk dolgoznak. Legyünk minél többen akik, ha csak kicsit is, de hozzájárulunk a megoldások kereséséért dolgozók munkájához.

dr. Brezanóczy Ferenc (szerkesztő)
 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz