Patikadizájn - MGYKPM

gravírozás
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szakmai táj.
Hol tart a patikadizájn Magyarországon...?

    Megítélésem szerint bonyolultabb a helyzet jelenleg, mint 20 vagy 10 évvel ezelőtt. Generációváltás, globalizáció, régiók közötti különbségek, vidék vagy főváros, kistelepülés vagy kisváros, tulajdonosi szemlélet, lokális környezet, választott vagy örökölt adottságok, aktuálpolitika, befektetői befolyás, jogszabályváltozások, gyógyszergyártás rohamos fejlődése, hitelkonstrukciók, és még sorolhatnám a meghatározó tényezőket, amelyek folyamatosan felülírják a klasszikus értelemben szemlélt „patikát”.  
    A fiatalabb, vállalkozó szellemű gyógyszerészek és befektetők kontra idősebb kollégák között jelentős hozzáállás különbség volt tapasztalható a rendszerváltást követő privatizálás időszakában. Viszont, volt egy viszonylag egységesnek mondható igény: a patika miliő visszaállítása és egyéni arculat kialakítása. Ezt követte egy nagyon kaotikus, profitorientált, futószalag jellegű kiszolgálást erőltető, de még ragaszkodom a patika attribútumokhoz, a díszített berendezéshez attitűd. Mindez érthető ebben az országban, ahol a gyógyszertári kultúrának nagyon nagy hagyománya volt a háború ellőttig.
{Ide kattintva olvashatja a témában Vida Mária: Patikamúzeumok- Műemlékpatikák Magyarországon című könyvét}
    Csak a baj ott kezdődött, hogy boldog-boldogtalan elkezdett tervezni-gyártani patikabútort. És ez még zajlik. Vannak kivételesen szépek, jók. Viszont találkozom egészen megdöbbentő „csodapatikákkal” – új építésű, ultramodern épület külső, nagyon silány „faragott, archaikus” belsővel vagy „neobarokk” officina egy kockaházból átalakított külsővel. Beszélgettem átlagos, rendszeresen patikát látogató emberekkel/betegekkel, sokan körül sem néznek, nem érdekli őket az épített környezet, no de engem igen és még nagyon sokunkat… Tudomásul kell venni a láncpatikák terjeszkedését, ezek, az egy fazonra tupírozott franchise-ok sem tettek jót ennek a műfajnak.
    Változnak az idők, egyre több kifinomult ízlésű megrendelő keres meg, és én továbbra is úgy látom, van létjogosultsága sokéves törekvésemnek, nevezetesen: olyan igényes, jól funkcionáló, egyedi GYÓGYSZERTÁRAKAT TERVEZNI és KIVITELEZNI, melyek megállják helyüket 20-30 év múlva is, legyen az eklektikusan izgalmas, letisztultan klasszikus vagy funkcionálisan minimalista.
Keisz Gellért – www.patikatervezes.hu -
PATIKABÚTOR-TERVEZÉS ÉS KIVITELEZÉS, BELSŐÉPÍTÉSZET, ÖTVÖSMUNKÁK, IPAR- ÉS KÉPZŐMŰVÉSZET
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz