BESZÁMOLÓ AZ MGYK PEST MEGYEI SZERVEZETÉNEK JÚLIUSI ELNÖKSÉGI ÜLÉSÉRŐL

 

Az MGYK Pest Megyei elnöksége dr. Nagy Vilmos elnök vezetésével 2021. július 18-án tartotta soron következő ülését, melynek összefoglalója olvasható itt.

Az első személyes részvétellel megtartott elnökségi ülés mindvégig határozatképes maradt.

A jegyzőkönyvvezető és jegyzőkönyv-hitelesítők megválasztása, majd a napirend elfogadása után Nagy Vilmos elnök tartotta meg tájékoztatóját a következő témákban:

Az elnöki tájékoztatóban először részletes tájékoztatót adott a kamara informális országos elnökségi értekezletéről, melyet másodszor tartottak Domonyvölgyben, ahol szó esett a patikai szoftver fejlesztéséről.

Az Ifjúsági Állandó Bizottság felmérést készített a fiatal gyógyszerészek körében, ahol érdekes statisztikák születtek: 50% lenne újra gyógyszerész, 26% talán, a többi biztos, hogy nem.

Június 24-én tartották meg az EESZT workshopot, ahol a fő témák az alábbiak voltak:

o   covid adatkezelés teljeskörű lebonyolítása

o   állami háziorvosi rendszer – telemedicina

o   1 év alatt 24 informatikai fejlesztés

o   EU DCC igazolványra készülnek

        Folyamatban vannak az EMMI egyeztetések a Magyar Gyógyszer Programról.

        A Mediaworks megállapodás szerint a kamara ingyenes média felületeket kap, ahol az adherencia programmal kapcsolatos anyagait publikálhatja, így sok embert elérhet.

        Az OGYÉI-ben vezetőváltások történtek: Szűcs Attila (főigazgató-helyettes) helyett El Koulali Zakariás került kinevezésre, Raffay Bálint helyett pedig Parapatics Attila.

        A kamarai vezetőképző programba („Táltosképző 3.0”) minden megyéből egy 35 év alatti fiatalt delegálnak majd a megyei szervezetek.

        Az állami megrendelésű gyógyszertári informatikai rendszer aktualitásai, az EESZT problémái ismételten szóba kerültek.

        Az asszisztensképzés rendszerének felügyelete idéntől már a megyei szervezetek feladata. Ide tartozik a gyakorló helyek nyilvántartása és ellenőrzése. A képzőhelyek engedélyei 2021. augusztusig érvényesek, így szeptembertől lesz ezzel új feladata a megyei kamaráknak.

        A tagdíj felülvizsgálata is szóba került, ahol többféle javaslat érkezett a megyékből, ezek részletes megtárgyalása egy következő Területi Elnökök Értekezletének napirendje lesz.

        Szükségessé vált a kézigyógyszertárak ellenőrzése – a kamarai kistérségi felelősök fogják a kézigyógyszertárakat felmérni.

Az elnök beszámolója után dr. Kántor Attila alelnök számolt be az országos elnökségi ülésen elhangzottakról.

Sok aktuális téma felmerült, melyeket röviden, pontokba foglalva mutatunk be:

1.      Szilvay András elmondta, hogy a friss diplomásoknak szóló útmutató készül a kamarai tagság felvételéhez, melyet június végén megkapnak, ez segíti az ügyintézéstüket.

2.       Az elnöki beszámolón az elnökségi ülésről szó esett a szakvizsga kérdéséről, melyhez a kamarai módszertani javaslatok kidolgozását vetette fel.

3.      A személyi jogos anomáliák átbeszélése is megtörtént, melyekről mostanában sok szakirányú médiában lehetett olvasni.

4.      Szó esett a tervezett közvéleménykutatásról.

5.      A korrupció-ellenességgel foglalkozó hivatal megkereste a kamarát – de itt szerepe nincs a szervezetnek.

6.      A gyógyszerügyekért felelős államtitkársággal megbeszélés folyik.

7.      Megtörténtek a patikanapi videófelvételek Bogsch Erikkel, Merkely Bélával és Müller Cecíliával is. A videók összefűzve megjelentek az Országos Patikanapon.

8.      Az állami gyógyszertári szoftver fejlesztéssel kapcsolatban bemutatásra kerültek az aktuális mérföldkövek és feladatok.

9.      1800 db Covid-teszt átadása egy bekecsi gyermekotthonnak, amely ezek elosztásáról gondoskodik.

10.   A Békéshelp közgyűlésen felmerült, hogy a megyék tulajdonosként is belépjenek.

11.   Megkezdődtek az egyeztetések Torma Ádám alelnök részvételével az OGYÉI-vel az alapanyagok bevizsgálásával kapcsolatos ügyben.

12.   A Gránitbank létrehozott egy HŐS számlacsomag egészségügyi dolgozóknak, melyet gyógyszerészek is igénybe vehetnek.

13.   Az Országos Hivataltól Horváth-Sziklai Attila bemutatta azokat az OGYÉI határozatokat, amelyek bírsággal végződtek.

14.   Dr. Hankó Zoltán beszámolt a kormányzati egyezetetésekről.

15.   A Than Károly ösztöndíjat 38 kórházi gyógyszerész kapja.

16.   Szó esett a veszélyhelyzeti kivezető jogszabályról, ami a kisboltos rendeletet is érinti.

17.   Több más rendelet is módosításra került – TAJ számra történő kiváltásnál nem saját részre személyi igazolvány szám rögzítése lesz szükséges, ehhez azonban az EESZT felületét is fejleszteni kell.

18.   A gyógyszertár áthelyezést szabályzó rendelet is módosításra került.

19.   A nagykereskedőket szabályzó törvény is változott.

20.   A Pharmacia Alapítvány elnökségében tagváltozás volt.

21.   A MédiaWorks felületein 08.09-től élesben mennek az anyagok

 

A ülés további részben szó esett a tagdíjrendszer módosításáról, ezzel kapcsolatban a Pest Megyei Szervezet elnöksége megfogalmazta álláspontját, és azt továbbította a kamara országos vezetése felé.

Az iroda felújítása is folyamatban van, elkészült a statikai szakvélemény, az átépítés tervei és a belsőépítész tervei is bemutatásra kerültek.

A megyei díjak június elején átadásra kerülnek, a díjazottakról június közepén lehet majd olvasni a honlapon.

Az ülésen most határozat nem született, Elnök Úr az ülést bezárta.

 

Jó munkát és kellemes nyarat kívánunk mindenkinek!

dr. Fekete Enikő