Időpont: 2024. február 12. (hétfő) 14:30

Helyszín:  MGYK Pest Vármegyei Szervezetének irodája (1071 Budapest, Dembinszky utca 47. Fsz. 2.)

Jelenlévők szavazati joggal: 

Nagy Vilmos elnök

Kántor Attila alelnök

Vidáné dr. Puszta Ildikó alelnök

Bubenyák Máté Dániel

Rierpl Regina

Horgos József

Tanácskozási joggal

Borotsek Réka, Felügyelő Bizottság elnöke,

Dér Péter, MGYT Pest vármegyei elnöke

Brezanóczy Ferenc TVB elnöke

Kimentve:     

dr. Sike Anita, Etikai Bizottság elnöke

Kostyalikné dr, Berinszki Edit, Alapítvány elnöke

Hiányzó: – 

 

Az elnök úr által javasolt napirend, mely elfogadásra került:

  1. Tájékoztató

Előterjesztő: dr. Nagy Vilmos elnök

  1. Választással kapcsolatos teendők

Előterjesztő: dr. Nagy Vilmos elnök

  1. Tavaszi továbbképzés

Előterjesztő: dr. Nagy Vilmos és Vidáné dr. Puszta Ildikó

  1. Hargita megyei vendéglátás részletei, költségei

Előterjesztő: dr. Nagy Vilmos elnök, Vidáné dr. Puszta Ildikó alelnök

  1. költségvetési tervének elfogadása

Előterjesztő: dr. Kántor Attila alelnök

  1. Egyebek

 

A tájékoztatóban az Elnök úr elmondta, hogy megjelent a fiókgyógyszertárakkal kapcsolatos jogszabály-módosítás. (https://www.mgyk.hu/dr-hanko-zoltan-a-fiokgyogyszertarak-gyogyszeresz-nelkuli-mukodeserol.html)

Több interjú látott napvilágot a jogszabállyal kapcsolatban, a MOSZ alelnökéé is az ATV-ben. Az interjúban elmondta, hogy részben egyetértenek a módosítással, de szigorítani szeretnék a szabályozást. A kamarával nem azonos az álláspontjuk jelen pillanatban.

A honlapra is kikerült a kamarai nyilatkozat:

  1. https://www.mgyk.hu/dr-hanko-zoltan-a-fiokgyogyszertarak-gyogyszeresz-nelkuli-mukodeserol.html
  2. A tényleges cselekvési terv csütörtökön az országos elnökségi ülésen kerül megbeszélésre. dr. Hankó Zoltán elhibázott döntésnek tartja a rendeletet, és nem valós megoldás a kistelepülések ellátására.

Az elnökségi tagok a hozzászólásaikban szintén egyet nem értésükről adtak tanúbizonyságot, majd 8 pontban összefoglalták az Országos Elnökség felé történő javaslatukat:

Mi a javaslat az országos elnökség felé?

  1. Asszisztensek megnövekedett felelőssége felvállalható-e?
  2. MESZK-kel együttműködési lehetőség keresése a közös tiltakozásban
  3. Gyógyszerész státuszának kiemelése
  4. A létszámhiány az egyetlen érv, ami jogos lehet
  5. Gyógyszerészek röghöz kötése („gyógyszerészeket képzünk Svájcba”)
  6. Életpálya-modell már az egyetemen!
  7. Bérrendezés
  8. Gyógyszerészes fiókok kiemelése

Szó volt a megváltozott ügyeleti rendszerről is. Az OMSZ-szel történt egyeztetés alapján a felmerült két fő kérdésre az alábbi válaszokat adták:

  • Hova lehet menni beteg gyerekkel vagy felnőttként? Ahol felnőtt vagy gyerek ellátás működik, oda bárkinek lehet menni, el kell, hogy lássák. Azonban a dedikált helyeken speciálisabb ellátást kaphat.
  • A másik kérdés a területi illetékesség volt, a válasz az, hogy bárhova lehet menni.

Az alap kérés az az OMSZ részéről, hogy a plakáton megadott telefonszámot hívja a lakosság a rendelési időn kívül, kivéve, ha életveszélyről van szó, akkor a 112-es segélyhívót kell hívni továbbra is. Azt, hogy életveszély áll-e fent, el kell tudnia döntenie mindenkinek (adott esetben segítenek eldönteni a 1830-as telefonszámon is).

A XXVII. Országos Gyógyszerész Bál 2024. február 24-én a Stefánia Palotában kerül megrendezésre. Szervezett Pest vármegyei asztal végül nem lesz a bálon, ezt a szervezőknek megírta az Elnök úr.

A második napirendi pontban az újbóli választásokról döntött az elnökség. Az országos elnökségbe bekerült és így a vármegyei elnökségi tagságról lemondott két elnökségi tag, illetve egy tag elhunyt. Helyettük kell új tagokat választani, hogy az elnökség kilenc fővel teljes legyen. Az ülésen a választás menetét, a hozzá kapcsolódó dokumentumokat és a küldöttgyűlés meghívóját véglegesítették. A küldöttgyűlés, ahol a küldöttek szavaznak az új elnökségi tagokról, 2024. március 25-ére kerül összehívásra az MGYK Országos Hivatalának konferenciatermébe (1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.).

A harmadik napirendi pont a Tavaszi továbbképzés részleteiről szólt. Az rendezvény időpontja 2024. április 19. péntek 9:30-15:00. Helyszín: PüspökVác Látogató- és Rendezvényközpont. A három felkért előadó elfogadta a meghívást, és az előadások témája is véglegesítésre került.

Idén tavasszal örömmel fogadjuk a Hargita Megyei Gyógyszerész kollégium tagjait hazánkban. Az MGYK Pest Vármegyei Szervezete és a Hargita Megyei Gyógyszerész Kollégium hosszú évek óta ápol szoros baráti- és szakmai kapcsolatot egymással, és ennek az együttműködésnek a megerősítése tavaly ősszel ismételten aláírásra került. A 2024-es Tavaszi továbbképzésen a szakmai program mellett idén gazdag kulturális élmények is várják a résztvevőket.

A negyedik napirendi pontban a Hargita megyei vendéglátás részleteit, költségeit egyeztették az elnökség tagjai.

A rendezvényen az elnökségi tagoknak a részvétel kötelező. A csütörtöki fogadáson dr. Hankó Zoltán is köszöntőt mond Vácon, polgármester asszony köszöntője mellett.

Az érkező vendégek szállításához a 17 személyes kisbusz bérlését dr. Bubenyák Máté intézi. Csütörökön, 18 órakor lesz Vácon a fogadás a Polgármesteri Hivatal dísztermében állófogadással egybekötve, melynek költségét a váci Önkormányzat vállalta.

19-én reggel kezdődik a továbbképzés, majd délben a püspöki palota látogatására lesz lehetőség. Ezután ebéd következik, majd a szakmai továbbképzés. Utána tárlatvezetés, végül vacsora.

Szombaton budapesti Parlament-látogatás lesz, utána pedig egy késői ebéd. Vasárnap hajnalban Máté kiviszi a reptérre az elutazókat.

Az ötödik napirendi pontban dr. Kántor Attila alelnök úr a 2024-es költségvetés számait mutatta be. Annyi változás történt a decemberi tervhez képest, hogy a 2023-as számlák ellenőrzése megtörtént, így bankszámlán lévő összeg pontosításra került.

A gázszámla 0 Ft lett, az áramszámla megemelésre került, hiszen a fűtést már a légkondicionálók biztosítják. A személyi kiadásoknál – ha a küldöttgyűlés elfogadja – akkor az irodai dolgozók 5% emelést kapnak 2024. márciustól. Dr. Sike Anita írásban lemondott a tiszteletdíjáról.

A szolgáltatásoknál is emelés várható: a bér-és munkaügyi szolgáltatás ÁFÁ-s lesz, itt emelés szükséges. Az egyéb kiadásoknál a legfontosabb, hogy az Alapítvány 3.150.000 Ft pályázati pénzt nyert, így a szociális alap támogatásként címzett 1.000.000 Ft-ja felszabadul.

A vármegyei rendezvényeknél a testvérkapcsolatok ápolására 2.000.000 Ft lett tervezve. Az Országos Hivatalnak az elnök úr elküldött egy kérvényt a támogatásról, remélhetőleg meg is kapja a szervezet. A MGYK Pest Vármegyei szervezete az alelnök úr által előterjesztett költségvetési tervet ebben a formában a küldöttgyűlés elé terjesztésre egyhangúan elfogadta.

 

Az egyebek napirendi ponthoz nem érkezett hozzászólás vagy témajavaslat, így az elnök úr megköszönte a részvételt és bezárta az ülést.